Een boek schrijven is leuk. Maar wat wil de lezer?

Een boek schrijven levert je altijd wat op: meer klanten, meer autoriteit en/of meer (en beter betaalde) lezingen. Dat alleen al maakt een boek tot een goede investering voor je bedrijf. Maar een beetje verkoop is natuurlijk ook nooit weg. Ken jij de voorkeuren van de lezer? Wat voor boeken koopt hij? We doken in de huidige bestsellerlijsten en trekken een conclusie.

CPNB

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gebruikt de verkoopgegevens van meer dan negenhonderd Nederlandse boekwinkels. Wekelijks stellen ze een top 10 samen van de bestverkochte non-fictieboeken. Op de eerste plaats (week 45) staat Giulia Enders met De mooie voedselmachine, een informatief boek over de spijsvertering. De Duitse schreef het boek in 2012 als arts in opleiding. In haar eigen land is het boek een megasucces met meer dan 800.000 verkochte exemplaren binnen zes maanden. Gouden jaren van Annegreet van Bergen volgt op de tweede plaats. Het boek vertelt hoe het dagelijks leven in Nederland in de afgelopen vijftig jaar veranderd is. Opvallend is verder dat de Bijbel twee keer in de top 10 staat (hoezo ontkerkelijking?) en de aanwezigheid van twee biografieën (John Cleese en Wim Kieft).

Boekhandel

Ook in de lijstjes van de boekhandel doet non-fictie het goed.De top 10 van online winkel bol.com wordt gedomineerd door boeken over eten. Ook hier staat De mooie voedselmachine op de eerste plaats, gevolgd door Power food van Rens Kroes en Plenty more van Yotam Ottolenghi. De eerste drie plekken bij Bruna (geen aparte non-fictielijst!) worden deze week ingenomen door Giulia Enders, gevolgd door Annegreet van Bergen en Thomas Piketty (met Kapitaal in de 21ste eeuw, over de opeenhoping en verdeling van kapitaal in de wereld). In de non-fictielijst van Libris vinden we dezelfde titels, maar met de nummers twee en drie omgedraaid.Ook in de AKO-lijst zien we vijf non-fictieboeken bij de eerste tien. De eerste plaats zal je niet verbazen, en op de derde plaats staat Laat je hersenen niet stilzitten van Erik Scherder.

Managementboek

De specialist in managementboeken heeft een duidelijk afwijkende top. Verdraaide organisaties van Wouter Hart staat al bijna twee jaar in de top 100 en is terug op de eerste plaats. Menno Lanting volgt met Olietankers en speedboten, over wendbaar werken in de 21ste eeuw. Een hoge positie is nog wel te bereiken – ook voor debutanten (zoals Jurjen Jongejan deze week met Meer omzet met je webshop) – maar langdurig in de top 5 staan is maar weinig auteurs gegeven.

Het gaat goed met de non-fictie

Conclusie: de non-fictie doet het best goed in de bestsellerlijsten. Maar te groot optimisme is niet op zijn plaats. De cijfers van de eerste helft van 2014 laten namelijk zien dat het boekenvak opnieuw achteruitholt (–11% ten opzichte van 2013), maar bij de informatieve non-fictie blijft de schade beperkt. Beste kansen bieden boeken over gezondheid. Dit segment scoorde 17% beter dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit past in de maatschappelijke trend waarbij steeds meer aandacht is voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

Wat ik ook bevestigd zie in de bestsellerlijsten: goede timing is belangrijk. Voetbalbiografieën die rond het WK uitkwamen (O, Louis en Kieft) deden het geweldig. Ook het al genoemde succesboek Gouden jaren verscheen op een handig moment: in september, net voor de Maand van de Geschiedenis. Doe er je voordeel mee!

Door: Jan Sinot