Blog - Je boek publiceren? Voorkom deze missers
Brenda
0

Een boek publiceren? Voorkom deze missers!

0

Als jij je boek opnieuw zou schrijven of uitbrengen, wat zou je dan anders doen? Schrijfcoach Brenda van Dijk verzamelde de leerpunten en waardevolle tips van diverse schrijvers.

Schrijven zonder plan

“Mijn schrijfproces nam veel meer tijd in beslag dan nodig”, vertelt Annemiek. “Ik schreef in het wilde weg. Pas toen ik ‘klaar’ was, heb ik er een redacteur bij gehaald. Die liet me zien dat mijn structuur totaal niet logisch was: op verschillende plekken viel ik in herhaling en ik was inconsequent in hoe ik de lezer aansprak. Het was een hele puzzel om dat weer recht te krijgen. Bij mijn volgende boek maak ik eerst een inhoudsopgave, die ik beknopt uitwerk, en maak ik vooraf keuzes over de stijl. Zo weet ik waar ik naartoe werk en welke informatie waar hoort.”

Feiten en bronnen niet goed checken

Peter leerde dat hij de feiten en bronnen die hij gebruikte in zijn boek beter had moeten bijhouden en nagaan. “Gelukkig was mijn uitgever streng, anders was ik genadeloos afgestraft na het publiceren. Ik weet nu zeker dat alle informatie klopt en dat ik geen regels heb geschonden met betrekking tot het auteursrecht van anderen. Dat wil toch niemand? Het was een hels karwei om alle informatie die ik had verzameld weer terug te vinden. De volgende keer maak ik direct een goede bronnenlijst.”

Te veel vertellen

Uitgever Suzanna tipt: “Sommige schrijvers denken dat hun boek pas compleet is, als het alles bevat wat ze weten. Maar lang niet alles is relevant voor de lezer. Die haakt daardoor af. Baken je onderwerp goed af en kies één heldere doelgroep. Bovendien zijn lijvige boeken veel duurder om te produceren, zowel qua redactie en vormgeving, als qua druk. En in de praktijk verkopen dunnere boeken over hetzelfde onderwerp vaak beter. Heb je enorm veel te vertellen? Maak er dan een serie van. Bijkomend voordeel is dat je met je eerste boek al een platform bouwt, waar het tweede boek op meelift.

De boekpromotie onderschatten

“Voor het eerst mijn boek in handen hebben, dat was voor mij de ultieme mijlpaal”, vertelt Alex. “Maar een boek publiceren is één ding, het ook verkopen is andere koek. Een jaar later lagen er nog steeds bijna duizend exemplaren op zolder. De volgende keer maak ik een gedegen promotieplan: hoe bereik ik mijn doelgroep? En ik start al tijdens het schrijven met het bouwen van een platform. Misschien ben ik ook wel voorzichtiger met de oplage. Tegenwoordig heb je prima opties voor printing on demand.”

Besparen op vormgeving of redactie

“De vormgeving en redactie heb ik zelf gedaan. Daar heb ik spijt van”, bekent Linda. “Lezers koppelen de kwaliteit van je boek rechtstreeks aan je professionaliteit. Een lezer mailde: ‘De vormgeving en spelfouten doen afbreuk aan de inhoud van je boek. Zonde!’ Het liefst zou ik het alsnog professioneel laten redigeren en vormgeven, want ik geloof in de waarde mijn boek.”

Te lang wachten

“Ik had het jaren eerder moeten uitbrengen”, zegt ondernemer Maarten. “Als ik zie wat het boek me zakelijk heeft gebracht, had ik beter niet zo lang getreuzeld om er werk van te maken. Maar met een eigen bedrijf had ik altijd wel een excuus om niet aan mijn boek te schrijven. Voor mijn volgende boek plan ik de schrijftijd serieus in. Binnen een jaar moet het gereed zijn.”

Concessies doen

Ook zijn er schrijvers die aangeven dat ze liever meer tijd hadden willen nemen. “Op een gegeven moment ben je zo klaar met je eigen verhaal, dat je geen aandacht meer hebt voor de laatste details. En dan doe je concessies die niet slim zijn. Je manuscript laten liggen en er later nog eens naar kijken, of feedback van anderen, helpt je om het tot in de puntjes af te ronden.”

Door: Brenda van Dijk



Reacties
Categorieën