E-books kunnen een stuk goedkoper

Half mei speelde het weer op: Kamervragen over het verlagen van het btw-tarief op e-books. Want voor een digitale versie van een boek rekent de Nederlandse staat 3½ keer zo veel belasting als voor precies hetzelfde boek in gedrukte vorm (namelijk 21% in plaats van 6%). Terwijl omliggende landen – tegen EU-regels in – de btw op e-books verlagen, doet Nederland vooralsnog niets. Hoe zit dat met die ongelijkheid? En welke gevolgen heeft dat voor jou als schrijver?

Luxemburg begon ermee. Dat land besloot jaren geleden al om e-books maar met 3% te belasten. Voor grootmacht Amazon een extra reden om daar zijn Europese hoofdzetel te vestigen en vanuit dat land Europa te veroveren. Wie e-books via Luxemburg koopt, betaalt dus aanzienlijk minder dan in Nederland.

Maar intussen heeft ook België de wet aangepast zodat e-books daar onder het verlaagde btw-tarief vallen en in mei volgde Frankrijk dit voorbeeld. Ook in Duitsland zal een wetswijziging niet lang uitblijven, want een meerderheid van de regering heeft zich uitgesproken voor btw-verlaging voor e-books. In Nederland hebben twee Kamerleden daarom vragen gesteld – want wat betekent dat voor de Nederlandse e-bookmarkt? Nederlandse e-books aanschaffen via België of Duitsland is straks een stuk goedkoper!

De oorzaak van dit bizarre verschil is een Europese regel die zegt dat een e-book dat je via download ontvangt, geen boek is maar een digitale dienst. En daarvoor geldt het volle belastingtarief. Voor e-books die je op een fysieke drager (cd-rom of USB-stick) koopt, geldt dit dan weer niet. Een rare regel waar andere landen zich blijkbaar niet langer iets van aantrekken. Maar Nederland (nog) wel.

Wat betekent dit voor jou als schrijver?

Wanneer je in eigen beheer een e-book uitgeeft, heb je hier natuurlijk mee te maken. Bij een verlaagd tarief voor e-books, houd je meer over aan de verkoop, of je kunt je e-book goedkoper aanbieden. Beide zijn gunstig. Bovendien: een massale prijsverlaging van e-books kan deze markt een flinke boost geven en piraterij terugdringen.

Maar in Nederland hebben we met meer regels te maken, zoals de Wet op de vaste boekenprijs. Die geldt namelijk niet voor e-books. Wanneer de btw-regels veranderen, is er een grote kans dat ook dit verschil in de wetgeving wordt opgeheven. Een vaste boekenprijs voor e-books beperkt je in de mogelijkheid het e-book in te zetten als marketinginstrument. Dus kortingsacties, productcombinaties, dat mag dan niet meer zomaar.

Overigens ligt de Wet op de vaste boekenprijs ook geregeld onder vuur in het kabinet. Het is nog even afwachten hoe dat allemaal uitpakt en of er daadwerkelijk iets gaat veranderen binnen Nederland.

Door: Suzanna van der Laan

Sinds 2020 geldt in Nederland het 9% btw-tarief voor e-books.