De Echo Smartpen – een handig hulpmiddel voor je boek
Never miss a word. Onder die slogan zet Livescribe zijn Echo Smartpen in de markt. Een pen die audio-opnamen maakt en handgeschreven tekst omzet naar digitale bestanden. Masterclass-deelnemer Yvonne Veenendaal was er zo enthousiast over dat we dachten: daar willen we meer van weten.
Wat is er zo handig aan de Echo Smartpen?
“De pen heeft een audiorecorder, dus je kunt er interviews mee opnemen. Download je de bijbehorende software, dan kun je de bestanden heel makkelijk digitaliseren, bewerken en delen. Als je meeschrijft op speciaal papier, zie je daarna je eigen aantekeningen terug op het beeldscherm van je pc. Dat is grappig, maar vooral ook heel handig. Zijn er passages waarbij je dacht: wat zei hij nou? Dan ga je met je pen op papier naar die plek toe en begint de audio-opname precies daar te spelen.”
Waar komt dat enthousiasme vandaan?
“Sinds anderhalf jaar werk ik met deze pen. Ik schafte hem aan toen ik voor mijn boek onderzoek deed naar vitaliteit. Ik interviewde dertig vrouwen over hoe zij mentaal vitaal blijven en over de uitwerking daarvan op de organisaties waar zij leiding aan geven. Best spannend vond ik dat en ik wilde tijdens die gesprekken geen informatie missen. Een kennis tipte mij over de Echo Smartpen. Geen seconde heb ik spijt gehad van mijn aankoop.”
Heeft de pen ook nadelen? Is hij niet te dik?
“Daar was ik wel bang voor, dat de pen te dik was om lekker mee te schrijven. Maar dat valt 100% mee. Uren achter elkaar schrijf je er niet mee. En ik ben een vulpen gewend, die is ook wat dikker. Bovendien: doordat de pen alles opneemt, schrijf je veel minder dan anders. Wat wel jammer is: de software, de handleiding, de filmpjes, alles is in het Engels. Zelf kom ik daar wel uit, maar voor anderen is het misschien een bezwaar. Bovendien: in je moedertaal is alles toch net even wat makkelijker.”
Hoe werkt het opladen?
“Je laadt de pen op via de USB-aansluiting van je pc. Stop je het snoertje erin, dan start het programma automatisch met opladen. Een display geeft aan hoeveel capaciteit je nog hebt. Is de pen eenmaal opgeladen, dan kun je er makkelijk drie of vier interviews mee doen.”
De Smartpen heeft nog leuke extra’s, toch?
“De pen kent nog meer handigheidjes, ja. Zo zijn je eigen aantekeningen op het beeldscherm zwart. Maar daar waar je bent in de audio-opname, verandert de kleur. Die beweegt dus met de opname mee. Ook zijn er allerlei apps verkrijgbaar voor de Smartpen. Van vertaalprogramma tot Wikipedia-app. Als je een klavier tekent op papier, kun je zelfs pianospelen. Zelf werk ik alleen met de basics. Dat volstaat voor mij – en leuke reacties krijg ik toch wel. ‘Wat heb je daar nou?’ klinkt het dan, als die pen uit mijn tas komt.”
Is er nog meer wat collega-auteurs moeten weten?
“De opnamekwaliteit is erg goed. En als je de pen koopt, zit er een handig A5 notitieblok bij. Plus een boekje met uitleg en oefeningen die je kunt doen. O, en ook een reservevulling. Daar kwam ik alleen wat te laat achter. Tijdens een interview hield de pen er ineens mee op en had ik geen nieuwe cartridge bij me. Een A4 blocnote heb ik zelf bijbesteld, omdat ik veel met plaatjes werk. Het A5 formaat is weer handig als ik met de trein naar Den Haag ga. Hup, pen en blok in mijn handtas, en klaar.”
Conclusie?
“Het werkt fantastisch! Echt.”
Door: Janneke Sinot