De Antwerpse Boekenbeurs – Wanneer ga jij?
De eerste week van november bezochten we de Boekenbeurs in Antwerpen. Wat een inspirerend evenement! Wat een (boeken)energie! En wat jammer dat we hem een paar jaar overgeslagen hadden. Voor wie er nog nooit is geweest: vijf redenen waarom volgend jaar de eerste keer moet zijn.
1. Grootste boekenevenement van de Lage Landen
Met een beursoppervlak van 20.000 m² verdeeld over vier hallen, 60.000 titels bij ruim 100 standhouders en meer dan 150.000 bezoekers, is de Antwerpse Boekenbeurs een populair uitje tijdens de herfstvakantie. Niet voor niets draaien Vlaamse uitgeverijen in september en oktober overuren om alle titels voor het najaar op de beurs te kunnen presenteren.
2. De grote Vlaamse non-fictie-uitgeverijen zijn aanwezig
NB – Nederlandse uitgeverijen zijn beperkt aanwezig met een eigen stand, maar hun boeken zijn er wel. Grote partijen als WPG Uitgevers nemen de distributie van hun Nederlandse collega’s over.
3. Netwerkmoment
Het is zo druk op de verschillende stands dat alle medewerkers worden ingeschakeld, van vertegenwoordiger en pr-medewerker tot fondsredacteur en uitgever. Profiteer van hun aanwezigheid: maak een praatje met de promotiemedewerker als jouw boek al in de rekken ligt. Of stel jezelf voor aan de uitgever wanneer je boek nog niet gepubliceerd is. Wie weet herinnert hij zich jou nog als je straks je publicatievoorstel opstuurt.
Is je boek net uit? Bespreek dan, vóór de beurs, met de pr-afdeling of een signeersessie tot de mogelijkheden behoort.
TIP: Niet iedereen kan op zulke lange rijen mensen rekenen als bijvoorbeeld Pascale Naessens en Sergio Herman. Combineer je signeersessie daarom met een activiteit op een van de podia of regel van tevoren dat familie en vrienden bij jou hun boek laten signeren. Rijen werken als een magneet op andere bezoekers!
4. Prijzencircus
- Lara Taveirne ontving de Debuutprijs voor haar boek De kinderen van Calais.
- Patrick Conrad won de Knack Hercule Poirotprijs (beste Vlaamse misdaadverhaal) voor zijn boek Moço.
- Amber Cavens kreeg de Aspe Award voor haar crimedebuut Gaar.
- De Willy Vandersteen Prijs (beste oorspronkelijke Nederlandstalige stripalbum) was dit jaar voor het album Amoras 5: Wiske van Charel Cambré en Marc Legendre.
- Jeugdauteur Frank Pollet won de Inclusieve Griffel (prijs voor een auteur die een boek heeft geschreven waarin een personage met een verstandelijke handicap een belangrijke rol speelt) met zijn boek Want een ezel is een voorbeeldig mens.
- Marc De Bodt kreeg de Garant-Studieboekprijs (beste studieboek voor het hoger onderwijs) uitgereikt voor het boek Dysfagie, dat hij met zijn team schreef. Lezers konden zich daarnaast aanmelden voor de publieksjury van de Fintro Literatuurprijs (voorheen de Gouden Boekenuil).
5. Sprekerspodium
Extra publiciteit voor je boek genereren? Een makkie op de Antwerpse Boekenbeurs. Dit jaar waren er meer dan 250 activiteiten verspreid over 6 podia te bezoeken: van mini-optredens en voorleessessies tot workshops en debatten.
De Boekenbeurs is een feest voor boekliefhebbers, jong en oud. Ter vergelijking: de Nederlandse ‘concurrent’ Manuscripta trok dit jaar in Zwolle maar 6500 bezoekers. Dus ook als je Nederlander bent: neem volgend jaar eens een kijkje in Antwerpen. Je krijgt er geen spijt van!
Door: Jan Sinot