Crowdsourcing voor je boek, kan dat?

Velen weten meer dan een. Een gegeven dat ook steeds meer door het bedrijfsleven wordt ontdekt. Waarom zou je alles zelf bedenken als het publiek je dolgraag wil helpen met creatieve ideeën, kennis en advies? Dit fenomeen, crowdsourcing genoemd, kun je fantastisch inzetten voor productontwikkeling of innovatie. Maar wat dacht je van crowdsourcing voor je boek? Niet alleen maak je gebruik van de vindingrijkheid van anderen, je vergroot ook direct de bekendheid van en de betrokkenheid bij je boek. Drie vliegen in één klap. Hoe kun je crowdsourcing inzetten? Vijf ideeën.

Het onderwerp van je boek

Kun je zelf niet goed kiezen waar jij je boek over wilt schrijven? Heb je zo al drie of meer onderwerpen paraat waarmee je een boek kunt vullen? Vraag advies van je publiek! Zet de onderwerpen met korte beschrijving op sociale media en houd een enquête. Je merkt zo direct welk onderwerp het meeste leeft.

Ook leuk: vraag mensen om hun keuze te onderbouwen. Je krijgt zo binnen de kortste keren een levendige discussie op de sociale media. Bovendien haal je daar veel waardevolle informatie uit die je kan helpen de juiste keuze te maken. Of een onderwerp nog verder af te bakenen.

De titel van je boek

Misschien heb je zelf al eens meegedacht over een titel. In schrijversgroepen op LinkedIn en Facebook komen regelmatig dergelijke oproepen voorbij. Vaak met boeiende discussies tot gevolg. Want hier merk je direct of de schrijver het thema en de invalshoek van het boek helder heeft. Zo niet, dan is het moeilijk voor een buitenstaander om een goede titel te bedenken.

Krijg je veel goede reacties en kom je er niet uit? Vraag opnieuw het publiek! Stel een top 3 samen van de beste titelideeën en laat mensen hier weer op stemmen. Het nadeel van zo’n enquête is wel dat meningen vaak sterk uiteenlopen, alle titels mogelijk even goed scoren en mensen straks minder met je boek hebben omdat ´hun´ titel niet is gekozen.

De inhoud van je boek

Je kunt mensen uit je doelgroep vragen hun belangrijkste probleem, vraag of knelpunt te benoemen, zodat jij daar als expert in je boek antwoord op kunt geven. Of je vraagt om praktijkvoorbeelden, zodat je betere of concretere voorbeelden in je boek kunt opnemen. Of je laat de invulling van het laatste hoofdstuk van je boek – als een soort uitsmijter – open en vraagt het publiek wat ze hier nog zouden willen lezen. En zo zijn er nog allerlei manieren te bedenken waarop je het publiek betrekt bij de inhoud van je boek.

De uitvoering van je boek

Ja, ook dat is mogelijk, al zijn er nog niet veel schrijvers die dit aan het publiek overlaten. Toch kan de look-and-feel van je boek van groot belang zijn voor je doelgroep. Twijfel je of je moet investeren in een luxe uitgave, of beter voor een eenvoudiger uitvoering kiest die lager is geprijsd voor de lezer? Bedenk dan of je dit aan je doelgroep kunt voorleggen. Welke extra’s worden wél gewaardeerd? Uitslaande flappen met extra uitleg die je er steeds naast kunt houden bij het lezen? Een ringband voor een praktisch werkboek of een gids? Een leeslint voor een naslagwerk? Maak zo’n keuze wel inzichtelijk met foto’s of video’s van voorbeeldboeken of dummy’s die je opvraagt bij een drukker.

Tip: Steeds meer schrijvers betrekken hun achterban bij het coverontwerp. Vaak krijg je van de ontwerper meerdere keuzes. En zo’n vraag is snel op Facebook gepost. Binnen een dag heb je meestal al tientallen reacties.

De spin-off van je boek

Vind je het te ver gaan om mensen te laten meebeslissen over je boek? Je kunt de menigte ook inzetten om mee te denken over wat je allemaal nog rondom je boek gaat ontwikkelen. Vraag waar behoefte aan is, welk product mensen verder helpt. Denk aan een interactief e-book, een app, een spel, een digitale kennisbank of een online platform.

Tip: De ontwikkeling van zo’n spin-off kost tijd en geld. Net als je boek kun je ook dit door diezelfde crowd laten financieren. Wil je weten hoe je zoiets aanpakt? In het schrijfcafé Vind sponsors voor je boek helpen we je in één dag op weg met jouw sponsor- of crowdfundingcampagne.

EXTRA: Vijf tips voor succesvolle crowdsourcing

  1. Houd het simpel. Mensen vinden het leuk om mee te denken in een sociale brainstorm, maar alleen als ze direct snappen waar het om gaat. Formuleer je vraag dus zo eenvoudig mogelijk.
  2. Vermeld duidelijk de randvoorwaarden, zodat de aangereikte ideeën ook bruikbaar zijn.
  3. Maak het mensen zo makkelijk mogelijk om te reageren. Gebruik de sociale media, of creëer een reactiemogelijkheid op je site. In ieder geval geen ingewikkelde inlogprocedures of lastige online formulieren. Zorg dat er ook interactie mogelijk is, waarbij mensen op elkaars inzending kunnen reageren. Dat verlevendigt de discussie.
  4. Houd je een online survey? Stel duidelijke vragen en beperk het aantal vragen. Zorg dat het invullen van de survey niet meer dan een paar minuten in beslag neemt. Want zeg nou zelf, zou jij een kwartier van je kostbare tijd spenderen aan een vaag onderzoek van iemand die je niet kent?
  5. Mensen vinden het leuk om te reageren en hoeven daar niet direct iets voor terug. Toch kan het geen kwaad om mensen met een kleine beloning (een ‘incentive’) te stimuleren om te reageren. Al is het maar met een bedankpagina in je boek, waarin je alle namen noemt. Zo’n geste wordt zeker gewaardeerd.

Door: Suzanna van der Laan