Crowdfunding voor je boek? Kijk de kunst af!

Overweeg je crowdfunding voor je boek? Kijk dan eens hoe andere schrijvers het aanpakken. Bijvoorbeeld op Voordekunst.nl, het grootste crowdfundingplatform van Nederland. We vroegen Roy Cremers, directeur van Voordekunst, naar zijn belangrijkste tips voor non-fictieschrijvers. 

Voordekunst.nl is een crowdfundingplatform voor de kunst- en cultuursector. Artiesten, kunstenaars en schrijvers kunnen hier van start met crowdfunding. Ook steeds meer non-fictieschrijvers hebben dit platform ontdekt als handige basis voor hun campagne.

Kan dat zomaar, een non-fictieboek op een kunstplatform? Ja, zegt Cremers, elk boekproject is welkom. Maar helemaal vrijblijvend is het gebruik van het platform niet, want je moet er wel klaar voor zijn.

“Voor een campagne start, controleren we of je het project voldoende hebt doordacht en of de doelstelling realistisch is. Is je doelbedrag niet te hoog? Heb je goed nagedacht over de tegenprestaties en de inhoud van je project? En heb je tijd ingecalculeerd voor het promoten van je campagne?

Als dit niet in orde is, kun je het nog aanpassen. Het is beter om je campagne uit te stellen dan onvoldoende voorbereid te starten. Heb je tijdens de eerste weken van de campagne een vakantie gepland? Stel dan je campagne uit – of je vakantie – want anders werkt het niet.

Als je campagne loopt, blijven wij die monitoren. En we benaderen deelnemers als het niet goed gaat en geven advies.”

Is crowdfunding geschikt voor elk type boek?

“Het genre of type boek is niet direct van belang. Allereerst is de inhoud van je project belangrijk. Spreekt het mensen echt aan? Wat is de achterliggende gedachte? Waarom is het nodig dat je boek er komt? Is er draagvlak voor?

Je moet bovendien urgentie kunnen creëren, dus mensen het gevoel geven dat hun bijdrage echt een wezenlijk verschil maakt. Vooral bij boekprojecten. Want als dat boek er sowieso komt, ongeacht of je je doelbedrag bereikt, hoe overtuig je mensen dan nog om bij te dragen?”

Hoe creëer je die urgentie?

“Laat zien dat iedere bijdrage echt noodzakelijk is voor het bereiken van je doelen. Schets bijvoorbeeld twee scenario’s: 1. Mét crowdfunding krijg je dit boek of deze uitkomst, 2. Zonder crowdfunding wordt het dit. Durf ambitie te tonen en maak duidelijk waarom scenario 1 zo belangrijk is. Daarmee overtuig je mensen om bij te dragen.”

Welke schrijvers moeten crowdfunding overwegen voor hun boek? En wie vooral niet?

“Crowdfunding is geschikt voor mensen die het echt leuk vinden om te werven en het heerlijk vinden om iedereen te vertellen over hun project. Mensen die enthousiast zijn en bereid zijn er tijd in te steken. Het leuke is dat je veel feedback van mensen krijgt over je boek, ook dat kan heel waardevol zijn voor een schrijver.

Als je crowdfunding uitsluitend wilt inzetten om geld bijeen te krijgen voor je boek, dan kun je het beter niet doen. De meerwaarde van crowdfunding ligt vooral in het bereiken van potentiële lezers en het nu al enthousiast maken van mensen voor je boek.”

Hoe hoog is een gemiddeld doelbedrag?

“Dat ligt veelal tussen de zes- en zevenduizend euro. Wil je een groter bedrag werven? Dan moet je ook echt kunnen aantonen dat je boek een breder publiek aanspreekt en een groot draagvlak heeft.”

Wat is jouw gouden tip voor schrijvers?

“Vind het vooral zelf heel erg leuk. Dat straalt af op je project. Als je het moeilijk vindt, doe het dan liever niet. Zie het als een spel: hoe ga je winnen, hoe ga je je target halen? En dreigt het niet te lukken, schroom dan niet om halverwege je strategie aan te passen. Dat is namelijk het leuke van crowdfunding: je kunt direct reageren. Door je teksten aan te scherpen of je tegenprestaties te herzien, je plan van aanpak te wijzigen en misschien ook je doelgroep anders te definiëren. Je krijgt namelijk veel feedback uit de markt, dus gebruik die ook!

Laat mensen vooraf meekijken, dat is ook heel belangrijk. Vraag dus vooraf commentaar, zo voorkom je een valse start.”

Je hebt al veel campagnes voorbij zien komen. Wat is volgens jou de grootste misser?

“Het onderschatten van de tijd die het kost. Denk er niet te licht over, een campagne is intensief! Als je er weinig tijd voor hebt, zorg voor voldoende back-up en hulp. Je hoeft er echt niet fulltime mee bezig te zijn, maar je moet er wel geregeld aandacht aan schenken. Goed plannen en dagelijks bijhouden. En plan minimaal één keer per week een nieuwe actie, zolang je campagne loopt.”

Door Suzanna van der Laan