Boekpromotie: laat LinkedIn niet links liggen!

Veel auteurs gebruiken Facebook voor hun boekpromotie. Logisch, de advertenties zijn betaalbaar, je maakt met één klik een fanpagina aan en het is eenvoudig om in contact te komen met (potentiële) lezers. Veel auteurs hebben daarnaast ook een account op LinkedIn, maar gebruiken dit niet actief om hun boek te promoten. Zonde, want voor sommige expertises en onderwerpen is promotie op LinkedIn nog effectiever dan op Facebook.

Zit jouw doelgroep op LinkedIn?

Met je boek los je voor je doelgroep een probleem op. Om het effectief te promoten op LinkedIn, moet je duidelijk hebben voor welke doelgroep jouw boek interessant is en welk probleem je voor deze mensen oplost. In onderstaande infographic zijn wat feiten en cijfers over Nederlandse LinkedIn-gebruikers verzameld, die je helpen te bepalen of het voor jou zin heeft om je boek te promoten op LinkedIn.

Als jouw boek zich richt op managers van grote bedrijven of op ondernemers, heeft het zeker zin om tijd te investeren in je LinkedIn-account en lid te worden van groepen die aansluiten bij het onderwerp van jouw boek. Heb je echter een briljant boek geschreven gericht op professionals in de landbouwbranche, dan is het lastiger om jouw doelgroep via LinkedIn te bereiken. Deze branche is namelijk de kleinste op LinkedIn.

Hoe kom je in contact met jouw doelgroep?

Als jouw doelgroep actief is op LinkedIn, zijn er drie manieren om effectief in contact te komen:

  1. Voeg influencers toe aan jouw netwerk.
  2. Word lid van groepen en doe actief mee aan discussies die aansluiten bij jouw expertise en het onderwerp van je boek.
  3. Plaats posts op LinkedIn Pulse en neem daarin een link naar de verkooppagina van jouw boek op.

Heb je het erg druk en kun je niet te veel tijd besteden aan LinkedIn? Kies dan één van deze manieren uit en leg je daar volledig op toe. Je kunt beter geen posts plaatsen op LinkedIn Pulse, dan rommelige posts die afbreuk doen aan jouw status als expert. Let wel op dat je profiel hoe dan ook tiptop in orde is, in een oogopslag moet duidelijk zijn waar jij een expert in bent, hoe je mensen kunt helpen en waarom jouw boek interessant voor hen is.

1. Voeg influencers toe aan jouw netwerk

Natuurlijk kun je vijfduizend willekeurige mensen toevoegen en hun allemaal vragen of ze je boek willen kopen, maar het is een stuk effectiever om een paar mensen met een groot bereik toe te voegen. Bestaan er bijvoorbeeld bloggers die schrijven over jouw expertise en die een grote schare lezers hebben? Leg via LinkedIn contact met hen en laat weten hoe jouw expertise hun doelgroep kan helpen.

Hoe meer influencers je in je netwerk hebt, hoe groter je bereik wordt. Let wel op dat je onbekende mensen op een persoonlijke manier benadert, en niet op een spammerige manier. Laat bijvoorbeeld weten wat jouw favoriete artikel van hun hand is, om te tonen dat je oprecht geïnteresseerd bent in de visie van deze persoon en niet alleen een snelle sale wilt maken.

Dit geldt niet alleen voor influencers, voeg sowieso nooit zomaar mensen toe, maar stuur ze een kort persoonlijk bericht met wie je bent en wat je voor hen kunt betekenen. Zo vergroot je de kans op een waardevolle relatie waarin mensen bereid zijn jou te helpen met de promotie van je boek. 

2. Word lid van groepen en doe actief mee aan de discussies

De kans is groot dat er verschillende groepen op LinkedIn zijn over jouw expertise. In deze groepen worden de meest uiteenlopende discussies gevoerd, waaronder ongetwijfeld een aantal die aansluiten bij het thema van jouw boek. Als jouw boek bijvoorbeeld projectmanagers helpt met veelvoorkomende problemen op de werkvloer, meld je je aan bij groepen waar projectmanagers over dit soort problemen praten.

“Het vinden van Nederlandstalige groepen is een eitje als je het woord ‘groep’ toevoegt aan je zoekopdracht.”

Let wel op dat je geen spam-gedrag vertoont, je deelname aan de discussie moet nuttig zijn en jouw status als expert bevestigen. Mensen zullen dan snel meer van je willen lezen en dan kun je ze doorverwijzen naar de verkooppagina van je boek. Vanwege alle klachten over spam, wordt de indeling van LinkedIn-groepen vanaf oktober 2015 gewijzigd. Hierdoor zullen groepsdiscussies actiever worden, en kun je op heel directe wijze in gesprek met jouw doelgroep.

3. Promoot je boek via een post op LinkedIn Pulse

Sinds 2014 kan iedereen op LinkedIn een (blog)post plaatsen. Een briljante zet van LinkedIn, omdat veel professionals klaagden dat de status-updates te beperkend waren. Voor korte mededelingen (“Inmiddels 5000 exemplaren verkocht van mijn boek!”) zijn status-updates perfect, maar als je de diepte in wilt over jouw expertise, is een post op LinkedIn effectiever dan een post op je eigen blog. (Tenzij jouw blog meer dan vier miljoen bezoekers per maand heeft…)

“Op de homepage van LinkedIn kun je kiezen uit deze drie opties. Door op ‘post’ te klikken, word je automatisch doorverwezen. Bloggen op LinkedIn is dus net zo makkelijk als een status-update plaatsen. Zie je deze optie niet? Pas dan bij instellingen ‘taal’ aan naar Engels. Zie je de knop ‘post’ nog steeds niet? Dan beschouwt LinkedIn je (nog) niet als Publisher.”

Door op LinkedIn Pulse te publiceren, deel je jouw post niet alleen met je eigen netwerk, maar met iedere LinkedIn-gebruiker die geïnteresseerd is in jouw expertise. Als je je boek wilt promoten, kun je bijvoorbeeld een belangrijk hoofdstuk van je boek inkorten en publiceren, met onder de tekst een link naar de verkooppagina van je boek. Zorg ervoor dat duidelijk naar voren komt voor welk probleem jouw boek een oplossing biedt en nodig mensen uit om hun eigen ervaringen te delen. Vergeet ook niet de reacties in de gaten te houden. Bedank mensen voor hun reactie op jouw posts en reageer inhoudelijk op eventuele tegenargumenten.

Lang verhaal kort

  • Mensen op LinkedIn zoeken naar zakelijke mogelijkheden en willen hun netwerk uitbreiden: de ideale doelgroep voor jouw boek.
  • Dankzij LinkedIn kun je eenvoudig bloggen voor een miljoenenpubliek.
  • Door deel te nemen aan groepsdiscussies die relevant zijn voor jouw boek, bevestig je jouw status als expert.
  • LinkedIn is een sociaal medium, stel je dus sociaal op en niet als een spammer.

Wat zijn jouw ervaringen met boekpromotie op LinkedIn?

Door: Judith Valentijn

Over de auteur

Judith Valentijn heeft de supreme blogger methode ontwikkeld en helpt ondernemers met het vergroten van hun omzet door ze epische blogs te laten schrijven die hun doelgroep gelukkig maken. Bezoek haar website om te leren hoe jij een supreme blogger over jouw vakgebied wordt of voeg haar toe op LinkedIn.