laptop typing
Janneke
2

Boek schrijven: zelf doen of een ghostwriter inhuren?

2

Je hebt een boodschap die een publiek verdient. Dus je wilt een boek schrijven. Maar waar haal je als drukbezette ondernemer de tijd vandaan? Een oplossing voor dit probleem is het inschakelen van een ghostwriter, die het boek voor jou schrijft. Maar helemaal zelf je boek schrijven, heeft ook zo zijn charme. Wat nu te kiezen?

Zelf een boek schrijven

Vier voordelen van zelf een boek schrijven:

  1. Schrijven is een creatief proces dat veel voldoening geeft. Zeker als je vroeger al verhaaltjes verzon, dagboeken volschreef of in de schoolkrantredactie zat, beleef je waarschijnlijk veel plezier aan het schrijven van een boek. Bovendien ontstaan tijdens het schrijfproces vaak nieuwe (bedrijfs)ideeën.
  1. Door zelf een boek te schrijven, vergroot je jouw schrijfvaardigheid. Je wordt simpelweg een betere schrijver. Dat is handig als je ook blogt voor je bedrijf, of structureel berichten plaatst op de sociale media. En natuurlijk als je straks een tweede boek wilt schrijven.
  1. Ben je echt zelf de auteur van je boek, dan ben je waarschijnlijk extra trots op het resultaat. Dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen! En dat geeft een goed gevoel. Zeker als je het gedrukte boek eenmaal in handen hebt.
  1. Schrijf je zelf je boek, dan kost het je vooral tijd, maar relatief weinig geld. Geef je in eigen beheer uit, dan maak je wel wat kosten voor de correctie-/redactieronde (die is voor elk boek nodig, ook van gevestigde auteurs). Maar weet je een gevestigde uitgever te interesseren voor je boek, dan neemt deze de redactie voor zijn rekening.

VALKUIL bij zelf schrijven:

Sommige auteurs overschatten zichzelf. Ze denken oprecht dat ze een goed boek hebben geschreven, maar in werkelijkheid schort er van alles aan. Spelfouten zijn het bekendste voorbeeld (die buurvrouw die ‘goed in Nederlands’ is, heeft er toch niet alles uit gehaald). Maar wat we ook veel zien: auteurs die alles willen opschrijven wat ze weten, of die te veel uitgaan van wat ze zelf te vertellen hebben, in plaats van wat de lezer wil horen. Het resultaat: een boek dat een slecht visitekaartje is voor het bedrijf (of toch minimaal een veel minder goede marketingtool dan het had kunnen zijn).

Ghostwriting

 Vier voordelen van samenwerken met een ghostwriter:

  1. Het inschakelen van een ghostwriter bespaart je enorm veel tijd. Terwijl jij je bezighoudt met waar je écht goed in bent, schrijft een professional – uiteraard naar jouw wensen – een boek voor je vol.
  1. Een echt goede ghostwriter heeft redactiekwaliteiten. Je spaart dus, in een latere fase, de kosten van een redacteur uit. Kies je voor een professional die ook nog kennis heeft van de uitgeefwereld, dan heb je meteen een coach tot je beschikking. Slimmere keuzes maken je boek succesvoller.
  1. Je hoeft zelf niet (of minder) na te denken over de structuur van je boek. Je kunt hulp krijgen bij het kiezen van je doelgroep, de afbakening van je onderwerp en zelfs bij de research. Het mooie van ghostwriting is dat jouw naam op de cover komt. Niemand hoeft te weten dat je hulp kreeg bij het schrijven van je boek.
  1. Met een ghostwriter ben je verzekerd van een prettige, professionele schrijfstijl. Al ben je nog zo goed thuis in de materie van je boek, alles toegankelijk opschrijven is een vak apart. Ben jij meer een prater dan een schrijver? Ben je dyslectisch of gewoon niet zo goed in spelling? Dan is het heerlijk als iemand anders je dit werk uit handen neemt. Zo wordt je boek toch een goed visitekaartje voor je bedrijf.

VALKUIL bij ghostwriting:

Wat je moet zien te voorkomen als je het schrijven van je boek uitbesteedt, is dat je de verkeerde ghostwriter kiest. Verzeker je er dan ook van dat de schrijver die je op het oog hebt zijn vak verstaat. En dat niet alleen. Maak ook duidelijke afspraken over wat de ghostwriter levert voor het overeengekomen bedrag, en wanneer. Pas belde er nog een ondernemer met de vraag of we haar uit de brand konden helpen. Wanhopig schetste ze de situatie: “Mijn boek zou deze week klaar zijn, maar ik heb nog geen tekst gezien!” Dat wil je dus niet!

Door: Janneke Sinot

* * *

Hopelijk helpt deze blog je om de juiste keuze te maken tussen zelf schrijven en de hulp inroepen van een ghostwriter. Twijfel je nog? Download de gratis whitepaper 'Ghostwriting – Wat is het, wat levert het op?' of plan direct een Boek Succes-gesprek in.



Reacties
Categorieën