20x serie Lannoo
Suzanna
2

Boek schrijven? Maak er een serie van!

2

Veel ondernemers bruisen van de plannen en ideeën. Ook wat betreft hun boek. Toch kun je onmogelijk al die ideeën in één boek kwijt, je moet je beperken. En dat valt niet mee! Gelukkig is er een manier om meer uit je ideeën te halen: schrijf een serie! Vier tips om nu al na te denken over hoe jij van je boek een serie maakt.

Doelgroepen

Bedien jij vanuit je bedrijf meerdere klantgroepen, dan is het vast lastig kiezen voor wie jij je boek schrijft. In dat geval is het geen gek idee om voor elk van die doelgroepen een boek te schrijven.

Dat kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld door onderscheid te maken in ervaringsniveau (een boek voor beginners, voor gevorderden en voor experts), of in professie of functie. Bedenk het maar!

Een opvoedboek voor vaders, moeders, opa’s, oma’s en een voor de oppas. Een relatieboek voor singles, pasgehuwden, ex-koppels, homo’s, hetero’s en biseksuelen. Een salesboek voor zzp’ers, winkelpersoneel, vertegenwoordigers en marktkooplui. Et cetera.

Zolang jouw expertise aansluit bij de doelgroepen die je kiest, is er een waardevolle serie te maken. De grote lijn van het boek blijft hetzelfde, alleen herschrijf je de inhoud steeds naar de juiste doelgroep toe. Met passende voorbeelden en met de juiste insteek.

Thema’s

Is het onderwerp van je boek zo breed dat je over elk hoofdstuk al een boek kunt schrijven? Doe dat dan ook. Hak je thema in stukjes en voilà: je hebt een serie. Je merkt bij het schrijven dat je op die manier veel meer de ruimte hebt om de diepte in te gaan. En dus veel meer waarde kunt bieden. Bovendien blijven de delen toegankelijk (zowel qua omvang als qua prijs) en heb je veel sneller je eerste boek op de markt.

Ter illustratie: een boek over websiteontwerp kan een serie worden over hoe je een website opzet, gebruikersgemak, Search Engine Optimization, CMS-systemen, plug-ins en design. Een boek over het beginnen van een bedrijf kan een serie worden over het bedrijfsplan, de financiën, fiscale zaken, personeel, planning, groei en ga zo maar door.

Invalshoeken

Soms zijn je onderwerp en doelgroep voldoende afgebakend, maar kom je toch in de knel met alle keuzes rondom de invalshoek. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe methode introduceren, dan is er veel uitleg nodig om de theorie duidelijk te maken, en wil je tegelijkertijd dat jouw lezers het ook in de praktijk brengen. Je wilt voorbeelden geven in de vorm van casestudy’s of ervaringsverhalen en misschien wel zo veel inzicht meegeven dat lezers jouw methode ook weer kunnen doorgeven aan anderen. Allemaal in dat ene boek... Precies: dat wordt proppen. Met een serie kom je er wél.

Spin-offproducten

Heb je al een boek uitgegeven? Dan heb je vast ook nagedacht hoe je het succes en de levensduur van dat boek kunt vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door een serie aanverwante producten te ontwikkelen die aansluiten bij het boek. Denk aan een scheurkalender, een spel, een app of een online abonnement. Of misschien heb je een nog beter idee.

Hoe dan ook: een serie biedt veel mogelijkheden om je expertise sterk neer te zetten. Wil jij een serie schrijven? Houd dan ook rekening met deze zaken:

• Een serie heeft een soortgelijke opzet per boek.• Idealiter kies je titels die aan elkaar verwant zijn. Of je gebruikt een overkoepelende serietitel.• Bij het ontwerpen van de cover houd je bij boek 1 alvast rekening met de volgende delen.

In de masterclass ‘Zo schrijf je een boek’ zagen we bij de deelnemers al verschillende ideeën voor een serie ontstaan. Dus ik ben nu ook heel benieuwd: zie jij nieuwe mogelijkheden voor je boek in serievorm? Laat het ons weten via de reactiemogelijkheid hieronder.

Door: Suzanna van der Laan



Reacties
Categorieën