Boek schrijven? Dit kun je leren van de Tour de France.
Het schrijven van een boek heeft veel overeenkomsten met het rijden van de Tour de France. Met een duidelijk doel voor ogen begin je aan de uitdaging: op naar de eindstreep. Neem een voorbeeld aan de tourrenners. Ga voor een optimale prestatie … en word een winnaar!
Wijze lessen uit de wielerwereld:
Ga recht op je doel af
Een touretappe win je door als eerste over de eindstreep te komen. Doe je dat vaak genoeg, dan neem je de gele trui mee naar huis. Zo is het ook met het schrijven van een boek: elk hoofdstuk dat af is, brengt je een stap dichter bij je einddoel. Stel jezelf dus een duidelijk doel. Splits het op in subdoelen en koppel daar reële deadlines aan. Daarna staan je nog maar twee dingen te doen: starten en volhouden!
Bereid je optimaal voor
Eieren bij het ontbijt, een flink bord pasta, tourrenners verschijnen goed voorbereid aan de start. Ze hebben hun spieren opgewarmd en hun banden getest. Ook daar kun je als (zakelijk) auteur wat van leren. Baken voordat je begint met schrijven je onderwerp af, kies een heldere doelgroep en bepaal alvast de (grove) structuur van je boek. Het vergroot de kans op succes!
Regel goed materiaal
Heb je al ooit een renner de Tour zien winnen op een oude fiets? Met laarzen aan? Of zonder bidon binnen handbereik? Vast niet. Want goed materiaal is een voorwaarde voor succes. Ook als auteur loont het om een paar basiszaken goed te regelen. Denk aan een (niet al te oude) computer waar Word op staat (of Pages) en een recente versie van Het Groene Boekje (of een internetverbinding om het online te kunnen raadplegen).
Werk samen voor het beste resultaat
De Tour winnen is teamwork. Van een ploegleider die de tactiek bepaalt. Van ploeggenoten die hun bidons aan de captain afstaan en hem uit de wind houden. En van de winnende renner zelf, die het allemaal toch maar ‘even’ moet doen. Schrijf je een boek, verzamel dan ook een team om je heen. Een goede uitgever (of drukker als je in eigen beheer uitgeeft), een redacteur die je tekst naar een hoger niveau tilt en een vormgever die een mooi ontwerp maakt voor cover en binnenwerk.
Train en oefen je techniek
Zonder training geen gele trui. Zelfs het grootste wielertalent redt het niet zonder vele uren oefening op de pedalen. Renners trainen hun uithoudingsvermogen en hun techniek. Wanneer rijd je in welke versnelling? Wanneer kom je van je zadel af? Hoeveel risico neem je in de afdaling? Zo is het ook met schrijven. Een goede trainer is goud waard. Hoe meer je oefent op een prettige schrijfstijl, hoe beter je boek wordt.
Regel ondersteuning
Met de juiste ondersteuning kom je verder. Voor de renners in de Tour is dat de welkome ravitaillering (bevoorrading onderweg). Of de ploegleider, die altijd een reservewiel op de auto heeft voor de coureur die zijn band stuk rijdt. Als non-fictieschrijver regel je slimme ondersteuning door proeflezers in te schakelen. Leg minimaal de voorlaatste versie van je manuscript aan enkele mensen uit je doelgroep voor en vraag ze om feedback. Dat kan spannend zijn, maar je boek wordt er alleen maar beter van. Vraag vooral ook een paar kritische geesten wat ze vinden van de titel die je op het oog hebt. De plaatselijke boekhandelaar bijvoorbeeld, want ook een commerciële blik is bijzonder waardevol.
Neem voldoende rust
Joop Zoetemelk zei het al: “De Tour win je in bed.” Keihard trainen is belangrijk, maar keihard ontspannen ook. Inclusief een goede nachtrust. Zorg dan ook dat je plezier beleeft aan het schrijven van je boek en dat het niet één groot stressproject wordt. Beloon jezelf als je een hoofdstuk af hebt en neem voldoende pauzes tussendoor. Even een frisse neus halen en je bent daarna weer stukken productiever. Jezelf een helder doel stellen en daar deadlines aan verbinden is goed, want zo houd je de vaart erin. Maar gun jezelf wel de vrijheid om af en toe de teugels te laten vieren.
Houd je aan de regels
Het is een manier om de Tour de France te winnen: doping nemen. Maar zou jij zo aan de gele trui willen komen? Veel mooier is het natuurlijk als je het allemaal echt verdient! Bovendien: doping mag dan op korte termijn voordeel opleveren (het winnen van een etappe, of zelfs de hele Tour), op lange termijn brengt het vooral ellende. Schuldgevoel bijvoorbeeld. Of erger nog: de titel weer moeten inleveren en een flinke reputatieschade. Wat je hier als boekenschrijver van kunt leren? Dat je jezelf maar beter aan de regels houdt. Aan de Auteurswet en de Wet op de vaste boekenprijs bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat je de autoriteiten achter je aan krijgt. Of boze boekhandelaren.
Geniet van het podium
Daar staat ie dan op het podium, met twee schone dames aan zijn zij: de Tourwinnaar! Hij geniet van zijn felbevochten gele trui en neemt felicitaties en zoenen in ontvangst. Wanneer jij als schrijver aan het einde bent gekomen van jouw rit, is dat natuurlijk ook een feestje waard. Laat de wereld weten dat je boek verschenen is. En geniet van het podium dat je hiermee krijgt. Zeker als je ook lezingen gaat geven!
Door: Janneke Sinot