Boek schrijven? Denk als een wereldreiziger!

Een boek schrijven is als het maken van een wereldreis. Veel mensen dromen ervan, maar weinig mensen doen het uiteindelijk. Waarom het er niet van komt? “Het komt nu even niet uit.” – “Ik weet niet hoe ik het moet aanpakken.” – “Ik heb er de tijd of het geld niet voor.” Allemaal goede redenen om het nog even uit te stellen. En dan opeens … ben je zo oud dat je er niet meer aan begint.

Herkenbaar? En wil je toch een boek?

Volg dan de simpele stappen die wereldreizigers zetten: 

Neem een besluit

November 1990 vertrok ik met Janneke voor een reis van acht maanden door Oost-Europa, Rusland, China, Zuidoost-Azië en Australië. Dertien jaar later namen we onze drie kinderen negen maanden mee om door Noord- en Zuid-Amerika te trekken. Hoe vaak we niet voor, tijdens en na onze reis te horen kregen “Dat zou ik ook weleens willen doen, maar…”! Er zijn altijd goede redenen om je wereldreis uit te stellen: mijn bedrijf kan mij niet missen, dan raak ik mijn baan kwijt, onze kinderen zijn te jong (of te oud), het is te duur. Maar uiteindelijk gaat het erom of je het wel écht wilt. Want wat blijkt? Als je het besluit neemt om te vertrekken, komen er dingen in beweging. Je vindt een waardige vervanger voor je bedrijf en ook met die baan komt het wel goed. Want jij bent iemand die doorzet waar anderen afhaken en durft initiatief te nemen. Dat wordt gewaardeerd. Het zijn trouwens ook belangrijke ondernemerseigenschappen, dus wil je baas je niet terug, dan kun je altijd nog voor jezelf beginnen.

Voor het schrijven van een boek geldt hetzelfde. We horen van ondernemers die wel willen, maar geen tijd hebben of geld kunnen vrijmaken. Sommigen nemen nog wel de eerste stap en volgen een cursus. Maar daarna stopt het. Pas als je het besluit neemt om het komende halfjaar je boek te schrijven, dan komt er tijd voor. Je wacht dan niet meer tot je een keer een paar uur overhebt, maar maakt het schrijven tot een vast onderdeel in je agenda. Heb je daarna nog tijd over? Dan kun je alsnog de televisie aanzetten of gaan netflixen. 

Bereid je goed voor

Voor we met onze kinderen op pad konden, moesten we van alles regelen. In Zutphen een school voor onze dochters zoeken, voor als Janneke na de reis zou terugkeren bij de uitgeverij waar ze werkte. Het onderwijs waarborgen, samen met de leerplichtambtenaar en school. Al onze spullen opslaan. Daarnaast moesten we meer praktische vraagstukken oplossen: Welke landen bezoeken we wanneer (en welke taal spreken ze daar)? Moeten we van tevoren visa aanvragen? Zijn er inentingen nodig? Al met al waren we een jaar bezig met die voorbereiding, inclusief het inzamelen van geld voor twee ontwikkelingsprojecten in Peru.

Ook boekschrijvers kunnen niet zonder een gedegen voorbereiding. Het thema en je doelgroep bepalen, het onderwerp afbakenen, de structuur van je boek: allemaal onderwerpen die je het beste uitzoekt voor je echt gaat schrijven. Halverwege kun je natuurlijk nog best bijsturen, maar dat kost altijd extra tijd en/of geld. En heb je al nagedacht over de zakelijke kansen van je boek? Met een slimme aanpak haal je er gegarandeerd meer uit.

Maak een planning

Eindelijk was het dan zover: in het vliegtuig naar de Verenigde Staten. Er lag een globale planning. Eerst anderhalve maand met een camper door de parken in het Westen rondrijden om te wennen aan het reizen. Daarna verder met het openbaar vervoer. De grens over Mexico in, en via Cuba naar Argentinië. Ten slotte terug omhoog, via Bolivia en Peru naar Ecuador en eindigen bij de Galápagoseilanden. Zo’n planning is best handig. Je wilt bijvoorbeeld liever niet in het orkaanseizoen in het Caribisch gebied zijn, of de jungle bezoeken midden in het regenseizoen. Januari is juist weer fijn voor het zuiden van Argentinië.

Een structuur en een schrijfplanning geven auteurs de houvast die ze onderweg nodig hebben. Een heldere structuur zorgt ervoor dat je bij de les blijft: weid je niet te lang uit over onderwerpen die voor de lezer oninteressant zijn? En dankzij de planning weet je precies hoeveel woorden je elke week moet schrijven om je manuscript op tijd af te hebben. Kwam je er deze week niet aan toe? Dan zet je volgende week een tandje bij.

Geniet van wat het je brengt

Niemand kan in de toekomst kijken. Wie op wereldreis gaat, heeft onzekerheden bij thuiskomst. Wij kwamen terug met een schamel buffertje van 5000 euro en verder niets: geen werk en geen dak boven ons hoofd. Maar wel een schat aan ervaringen rijker en vol vertrouwen dat het goed zou komen. En dat was ook zo. We vonden een leuk huis, gingen verder als zelfstandig ondernemers en schreven een paar boeken. Was BoekenBusiness er geweest zonder die reis van ons? Misschien wel niet…

Wat een boek je precies oplevert, is moeilijk te voorspellen. Maar dat er van alles gaat gebeuren als je boek straks verschenen is, is zeker. Elke klant van ons heeft daar zo zijn eigen enthousiaste verhalen over. Je krijgt bijvoorbeeld meer en betere klanten. Het is de aanzet tot een mooie sprekerscarrière. En/of je verkoopt gewoon ontzettend veel boeken.

Ik wens je een fijne reis!

Door: Jan Sinot

PS Tijdens onze reis riepen we, waar nodig, de hulp in van experts: school voor het onderwijs aan onze kinderen, reisbureaus voor toeristische uitstapjes die we moeilijk zelf konden regelen en het Havenziekenhuis voor advies over inentingen en malariapillen. Ook voor jou staat een TOP-team klaar.