Boek promoten? Zo zet je de boekhandel in!

De boekhandel inzetten om je boek te promoten. Het is een hele klus, zeker voor schrijvers die in eigen beheer uitgeven. Maar het kan! In deze blog delen we allerlei creatieve boekpromotie-acties met je. Lees hoe je meer klanten naar de boekhandel trekt. En hoe jij als auteur van die extra traffic profiteert.

Meer volk naar de boekhandel

Meer publiek in de winkel levert meer verkoop op. De volgende promotieacties droegen daar zeker aan bij.

  • Bij de actie ‘ Geef mij maar een boek’ (nieuw in 2016) konden schrijvers dit jaar Oorlogswinter van Jan Terlouw kopen voor een euro. Handig om hiervoor een klassieker te gebruiken die zijn geld al opgebracht heeft (met de nieuwe Dan Brown kijk je wel uit). En als je de klant dan toch in de winkel hebt? Goede kans dat hij nog even rondsnuffelt en extra aankopen doet.
  • Ligt een boekhandel in de binnenstad? Misschien ligt hij wel heel dicht bij een PokéStop, zoals Boekhandel Bijleveld in Utrecht. Bij zo’n ‘landmark’ kunnen spelers van het populaire spel Pokémon GO ballen en wapens verzamelen. Nodig spelers uit om binnen te komen, ze kunnen dan meteen de virtuele wezentjes proberen te vangen. Daarna is het natuurlijk weer de kunst om de aandacht vast te houden, zodat ze ook het assortiment bekijken.
  • Katharine Engelhardt van boekwinkel Büchereck am Rathaus in Vellmar nodigde schrijver Jan-Philipp Sendker uit om klanten boeken aan te raden. Daarbij ging het niet zozeer om boeken van de schrijver zelf (al kreeg de verkoop daarvan ongetwijfeld ook een boost) maar om zijn persoonlijke favoriete boeken. Ook hier geldt dat een boek ‘beter wordt’ als iemand anders het aanprijst. Met de actie wilde de eigenaresse iets bieden wat gigant Amazon niet kan, namelijk persoonlijk advies.
  • Uitgeverij De Geus organiseerde kort na het overlijden van Henning Mankell een grootschalige boekhandelsactie. Op uitnodiging van boekverkopers prezen in het hele land fans van de Zweedse bestsellerauteur zijn boeken aan. Een mooie manier om klant en boekhandel met elkaar in contact te brengen.
  • De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam bood in 2015 overnachtingen aan. Na sluitingstijd werden mensen ‘opgesloten’ in de winkel, waarna ze de hele avond en nacht op hun gemak konden rondsnuffelen. Wat een manier om de ultieme boekenwurm te plezieren!
  • De Bilthovense Boekhandel zette tijdens de Boekenweek 2016 (thema Duitsland) een ouderwetse Trabant in de winkel. Klanten werden uitgedaagd om bij het karretje een selfie te maken en die te posten op de Facebookgroep. De meest gelikete inzending won een boekenbon van 100 euro.

Creëer vraag bij het publiek

Promotieacties die meer volk naar de boekhandel lokken, zijn goed voor het boekenvak. Maar ook voor jou als auteur, zeker als je in zo’n actieperiode prominent in de winkel ligt. Wil je optimaal profiteren van die extra traffic? Succesvol samenwerken met de boekhandel of zelf meer vraag creëren bij het publiek? Laat je door de volgende voorbeelden inspireren.

  • Maandenlang voert Lize Spit met haar boek Het smelt de verkooplijsten in Vlaanderen aan. Toch geniet de auteur in Nederland weinig bekendheid. Reden voor een unieke actie vond uitgeverij Das Mag: ze lieten honderden leesexemplaren in treinen achter en voerden een postercampagne op vijftig treinstations. Natuurlijk vergeet je tijdens zo’n campagne niet om de boekhandel in te lichten, zodat ze extra aantallen van je boek kunnen inslaan.
  • Uitgeverij Lemniscaat stuurde in samenwerking met CJP 85.000 gratis exemplaren van het boek Marcelo en de echte wereld van Francisco X. Stork naar de pashouders. Een addertje: het ging slechts om het halve boek. De andere helft was te koop in de boekhandel voor de helft van het geld. Een interessante actie wanneer het een goed boek betreft, risicovol als het niet aanslaat.
  • Schrijfster Anne Eekhout reisde voor de promotie van haar boek Op een nacht door het land in een bed. De cover van haar boek was afgedrukt op het dekbedovertrek en publiek mocht bij Anne in bed kruipen terwijl ze een stukje uit haar boek voorlas. Daar krijg je wel aandacht mee!
  • De lancering van het boek Helweek, van de Noor Erik Bertrand Larssen, werd groots aangepakt. Onder meer belangrijke influencers werden uitgedaagd zelf een helweek te ondergaan. En met succes, want er was veel aandacht voor het boek in de pers.
  • Boekhandel Maximus in Rotterdam houdt een jaarlijkse niet-goed-geld-terugactie voor een van zijn titels. Een beetje riskant misschien, maar niet als je van het succes overtuigd bent. Deze actie kun je als auteur natuurlijk makkelijk kopiëren, maar zorg er wel voor dat de lezer niks op je boek aan te merken heeft. Anders kan het een dure grap worden.
  • Bied de boekhandel de kans op een mooi cadeau als ze jouw boek op een bijzondere manier etaleren. Zo wist uitgeverij Luijtingh Sijthoff veel aandacht te krijgen voor de internationale bestseller Het Rosie Project van Graeme Simsion. Boekhandels kregen een leesexemplaar toegestuurd. De twee winkels die op de leukste manier het boek onder de aandacht brachten, wonnen een fiets. Elsevier Fiscaal beloonde twee boekhandels met theaterbonnen. Geef je je boek in eigen beheer uit? Besef dan dat niet elke boekhandel met je actie mee zal doen, maar dat je er op zijn minst zijn aandacht mee trekt. Alleen dat is al veel gewonnen!

Heb jij ook een leuke actie ter promotie van jouw boek bedacht? Deel die hieronder in het commentaarveld. Daar leren je collega’s ook weer van.

Door: Jan Sinot