De Antwerpse Boekenbeurs – voor lezer én schrijver
De Vlamingen kijken er het hele jaar naar uit: de Antwerpse Boekenbeurs. In bijna twee weken bezoeken meer dan 150.000 mensen deze grootste publieksbeurs van de Lage Landen (een groot contrast met Manuscripta, dat dit jaar slechts duizend bezoekers wist te trekken). Mocht je als Nederlander twijfels hebben: ook voor jou is het meer dan de moeite waard om een kijkje te nemen.
Activiteiten
De Antwerpse Boekenbeurs is bovenal een publieksbeurs. Zo’n 60.000 titels staan bij meer dan honderd stands uitgestald. Probeer dan maar eens zonder boeken naar huis te gaan. Maar de beurs biedt veel meer:
- Signeersessies
Dit is je kans om gesigneerde boeken in de wacht te slepen, van een (nu nog) onbekende auteur die net zijn eerste boek gepubliceerd heeft, of van bestsellerauteurs als Pascale Naessens. Reken bij de populaire auteurs op lange rijen!Tip: Ben jij zo’n nog onbekende auteur en ga je signeren? Zorg dan in ieder geval zelf voor wat mensen die bij jou langskomen. Zo weet je zeker dat het leuk wordt.Leuk feitje: bij de stand van Bol.com kun je de handtekeningen bemachtigen van acht beroemde schrijvers. Daaronder ook die van de in 1928 overleden Antwerpse dichter Paul Van Ostaijen. Hoe dat kan? Niet fysiek natuurlijk, maar met een heuse signeerrobot. - Lezingen/workshops
Op de zes podia is altijd wel iets te doen: van een boekpresentatie en een prijsuitreiking tot workshops tekenen en ‘365 dingen om te doen met legosteentjes’. - Themadagen
Iedere dag staat een ander thema in de schijnwerpers:
* Boeken om te ontspannen, op 31 oktober en 1 november: over spanning en ontspanning, boeiende uitdagingen en expedities.
* Boeken om te ontdekken, op 2 en 3 november: over maatschappij, economie en milieu.
* Boeken om te verleiden, op 4 november: van poëzie en biografie tot intimistische romans over liefde, leven en lust.
* Boeken om te dromen, op 5 en 6 november: voor kinderen en (groot)ouders.
* Boeken om te groeien, op 7 november: van zelfhulp en hobby tot schoolboeken en vakliteratuur.
* Boeken om te begrijpen, op 8 november: het harde nieuws, historische analyses en maatschappelijke trends.
* Boeken om te geloven, op 9 november: met woorden en beelden verleiden, poëzie en ontroering.
* Boeken om te groeien, op 10 november: de zoektocht naar jezelf en naar de ander.
Daarnaast is de boekenbeurs op drie avonden open. De thema’s van deze nocturnes:
* Night of the Profs, op 3 november: zorg, management en onderwijs.
* Foreign Affairs, op 8 november: politiek, maatschappij en economie tijdens de Amerikaanse verkiezingen.
* Ladies & Literature: ladies night. - Blikvangers
Een van de podia is een ouderwetse Spiegeltent (zie foto). Die zorgt voor extra sfeer tijdens de lezing van onder anderen Wouter Deprez.In de binnentuin vind je de Marvel Van (een oud volkswagenbusje vol superhelden), de Suske en Wiske Van en de Fiepbus (waar de tekeningen van Fiep Westendorp centraal staan). - Voor de jeugd
Neem je je kinderen mee naar de beurs? Ook voor hen zijn er volop activiteiten. Nieuw dit jaar zijn de drie mobiele ontdekkingstochten voor jeugd van 12 tot 18 jaar.
Prijzenfestival
Traditiegetrouw worden er tijdens de Antwerpse Boekenbeurs de nodige prijzen uitgereikt. Wil je erbij zijn? Kijk dan even in het programma.
- de Aspe Award voor het beste misdaadverhaal van een nog niet eerder uitgegeven schrijver.
- De Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller van het afgelopen jaar.
- De Debuutprijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalig literair debuut voor volwassenen van een Vlaamse auteur.
- Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren voor de beste kinderpoëzie van de Lage Landen.
- De Garant-Studieboekenprijs voor het beste nieuwe studieboek voor het hoger onderwijs.
- De Boekenleeuw en Boekenpauw voor de mooiste en best geschreven kinder- en jeugdboeken van de afgelopen anderhalf jaar.
- De Willy Vandersteenprijs voor – hoe kan het ook anders – het beste Nederlandstalige stripalbum van het afgelopen jaar.
- Tijdens de hele beurs kun je je aanmelden als lid van de lezersjury voor de Fintro Literatuurprijs (stand 403).
- De ECI-literatuurprijs wordt wel bekendgemaakt tijdens de beurs (op 10 november), maar de prijsuitreiking vindt dit jaar in Den Haag plaats.
Voor schrijvers
Een fantastische publieksbeurs? Absoluut. Maar is het ook interessant voor schrijvers om naar Antwerpen af te reizen? Jazeker. Je vindt er alle belangrijke Vlaamse uitgeverijen, en daarnaast vertegenwoordigers van veel Nederlandse. Een mooi moment om een praatje te maken en te kijken naar wie jij je publicatievoorstel gaat sturen. En verder: kijk goed rond, geniet van de sfeer en wie weet zit jij volgend jaar aan een tafeltje om jouw boek te signeren.
Praktische info
De Boekenbeurs is van maandag 31 oktober tot en met vrijdag 11 november dagelijks geopend tussen 10.00 en 18.00 uur. Tijdens de nocturnes (op 3, 8 en 10 november) sluit de beurs om 22.00 uur.Het adres: Antwerp expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, Antwerpen.De entree bedraagt 10 euro aan de kassa, 9 euro online. Jeugd tot en met 17 jaar en senioren betalen 6 euro, kinderen tot en met 11 jaar mogen gratis naar binnen.
Veel plezier!
Door: Jan Sinot