succesvolle boekpromotie
Jan Sinot
0

7 ingrediënten voor een succesvolle boekverkoop

0

Hoe pak ik de promotie van mijn boek aan? Heb jij je die vraag ook wel eens gesteld? En … wist je meteen het antwoord? Waarschijnlijk niet. Toch is de promotie van levensbelang als je meer wilt verkopen dan vijftig exemplaren aan familie en vrienden. Deze week delen we zeven belangrijke ingrediënten met je die je op weg helpen.

1. Boek

Ja duh, zie ik je al denken. En inderdaad, het is een open deur. Maar als je je publiek niks kunt laten zien, valt er ook niks te promoten. Maakt het uit wat voor boek je gemaakt hebt (een papieren boek of een e-book)? Nee, dat niet. Je boek hoeft zelfs nog niet af te zijn om er reclame voor te maken. Sterker nog: als je op tijd begint – drie tot zes maanden voor verschijnen – staat alles klaar om op het moment suprême te scoren.

2. Fans

Fans komen niet zomaar aanwaaien. Er gaat een hele strategie aan vooraf. Het begint met het regelmatig delen van waardevolle content. Om te voorkomen dat het blijft bij een toevallig bezoek aan je site, is het zaak je lezers te verleiden tot een abonnement op je nieuwsbrief. Zo kun je ze op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom je boek. Op het moment van verschijnen heb je zo al een hele groep potentiële kopers die je rechtstreeks kunt benaderen.

3. Blurb

Als iemand anders zegt dat je boek geweldig is, werkt dat veel beter dan dat je het zelf zegt. Die korte aanbeveling (bij voorkeur van een bekende Nederlander of Vlaming, of van een tevreden klant) op het omslag kan dus zomaar voor een boost in de verkoop zorgen.

4. Positieve instelling

Geloof in een succesvolle verkoop is een belangrijke voorwaarde om veel te verkopen. Wie geen vertrouwen heeft in een goede afloop, steekt er nog niet de helft van de tijd en energie in die nodig is. En dan wordt het dus inderdaad niks. 

5. Doelen stellen

Je kunt pas van een succesvolle verkoop van je boek spreken als je vooraf hebt bepaald wanneer het een succes is. Een duidelijk doel geeft bovendien richting aan je marketing. Besluit je bijvoorbeeld om minstens 10.000 exemplaren te verkopen, dan vraagt dat een andere benadering dan wanneer je tevreden bent met 500 stuks.

TIP: Geef niet op wanneer de resultaten tegenvallen, maar bekijk kritisch of je de juiste dingen doet om je doelen te behalen. Verander je acties als dat nodig is.

6. Support

Het is lastig om positief gestemd te blijven wanneer je omgeving je vertelt dat het niks gaat worden met je boek. Laat staan om succesvol te worden. Maar er zijn ook altijd mensen die achter je staan: je partner, familie, vrienden. Zij leveren je de motivatie om door te gaan.

7. Lezingen

Een volle zaal is het perfecte platform om je boek te verkopen. De toehoorders komen voor jou en jouw boodschap. Je mag er dus van uitgaan dat ze ook in jouw boek geïnteresseerd zijn. Bestsellerauteur Richard de Leth verkoopt regelmatig 70 tot 100 boeken bij zijn lezingen. Het omgekeerde werkt ook: wie een boek geschreven heeft, trekt meer mensen bij lezingen. De Leth: “Kwamen er vroeger maar 5 of 10 personen naar mijn lezingen, dankzij mijn boek trek ik nu volle zalen, met soms wel 250 of 300 man.”

Je hebt nu zeven belangrijke ingrediënten gekregen die je helpen je boek tot een verkoopsucces te maken. Er zijn er nog veel meer. Doe je voordeel met de tips in onze blogs of – als je er echt werk van wilt maken – kom naar de masterclass Zo promoot je je boek.

Zoals deelneemster Ine Van Hofstraeten het verwoordde: “De hand-out die je krijgt bij de BoekenBusiness-masterclass ‘Zo promoot je je boek’ is een geweldig compleet naslagwerk. Alleen daarom al ben ik blij dat ik deze training heb gevolgd!”

Door: Jan Sinot



Reacties
Categorieën