7 ingrediënten voor een succesvolle boekpromotie
Grote aantallen boeken verkopen. Veel auteurs dromen ervan, maar lang niet iedereen weet hoe je dat voor elkaar krijgt. Wat in ieder geval niet werkt? Denken dat het goed komt omdat de uitgeverij alles voor je regelt. Wil je niet de hele promotie uitbesteden aan een professionele partij (en veel geld uitgeven), dan moet je dus zelf aan de slag. In deze blog vind je zeven belangrijke ingrediënten voor een succesvolle boekpromotie.
Een goed verhaal
Wist je dat je niet eens een boek hoeft te hebben om het al te promoten? Het hoeft in elk geval nog niet af te zijn om de promotie te starten. Sterker nog: in het ideale geval begin je al drie tot zes maanden voor verschijnen met de marketing, zodat je optimaal kunt profiteren van het moment dat je boek verschijnt.
Tip: Maak een intekenlijst waar mensen je boek alvast kunnen bestellen.
Doelgroep
Bij het schrijven had je waarschijnlijk een doelgroep voor ogen, bijvoorbeeld managers van middelgrote bedrijven, gebruikers van een computerprogramma of lotgenoten. Dit is ook het publiek dat straks je boek moet kopen. Richt je energie dus vooral op die mensen: waar vind je ze? Naar welke programma’s kijken en luisteren ze? Welke tijdschriften en kranten lezen ze? Zitten ze op Facebook of LinkedIn?
Fans
Oké, je weet dus wie je lezers zijn. Die kun je aan je binden door middel van een platform. Bloggen op je website is een goede manier om lezerspubliek op te bouwen, maar dit kan ook via de sociale media. De stukken die Gijs van Wulfen (auteur van het Managementboek van het Jaar 2017) op LinkedIn publiceert, worden door 50.000 tot 100.000 mensen gelezen. Populaire vloggers hebben een veelvoud daarvan aan volgers op hun YouTube-kanaal. Ze zullen niet allemaal je boek meteen kopen, maar het helpt wel voor de bekendheid.
Ik neem aan dat je Google Analytics al kent? Dit programma vertelt je precies hoeveel bezoekers er op je site komen, welke blogs goed gelezen worden en welke minder.
Tip: Met het programma Sharethis maak je in een handomdraai handige deelknoppen, om onderaan je blogs te plaatsen. Zo nodig je lezers uit om jouw interessante informatie te delen op hun eigen favoriete medium.
Sociale media
Je ontkomt er bijna niet aan om iets met sociale media te doen. Bovendien geeft het de mogelijkheid om rechtstreeks in contact te treden met je fans. Maar wat je niet wilt, is dagelijks uren bezig zijn met berichten sturen en monitoren wat er allemaal gezegd wordt. Kies daarom dat medium dat bij je past en baken de hoeveelheid tijd af die je eraan wilt besteden. Met een kwartier per dag kun je een heel eind komen.
Tip: Hootsuite is een handig programma waarmee je berichten op bijvoorbeeld Twitter of Facebook vooruit kunt plannen. Bovendien kun je in aparte kolommen jouw onderwerp als zoekwoord ingeven. Een handige tool om bij te blijven en geïnteresseerden te vinden.Tip: Schakel Google Alerts in om te zien waar en wanneer er over jouw onderwerp geschreven wordt. Zo zie je meteen of je met jouw boek kunt inhaken op de actualiteit.
Doelen
Bepaal van tevoren wat je met de marketing wilt bereiken. Wil je honderd boeken verkopen (niet veel), duizend boeken (een leuk begin) of minimaal tienduizend (now we’re talking)? Wil je een interview met het lokale weekblad, of wil je aan tafel bij De Wereld Draait Door? Het stellen van doelen geeft richting aan je inspanningen. Het bepaalt bovendien wanneer de promotie voor jou succesvol is (en of er eventueel een tandje bij moet).
Positieve houding
Als jij zelf gelooft in de boodschap van je boek, dat je er mensen mee kunt helpen en dat je er veel aandacht voor gaat krijgen, dan zul je ervan versteld staan wat je allemaal kunt bereiken. Maar het omgekeerde is ook waar: geloof jij zelf bijvoorbeeld niet dat jouw boek interessant is voor de media, dan kom je nooit op televisie. Dus die doelen die ik noemde bij punt 5? Geloof dat ze haalbaar zijn en je hebt de eerste, belangrijke stap genomen.
Doorzettingsvermogen
Een boek schrijven (of meerdere) is een bijzondere prestatie die alleen tot stand kwam omdat je door wist te zetten. Veel collega-ondernemers dromen van een eigen boek, maar lang niet iedereen realiseert dat ook. De een krijgt het simpelweg niet voor elkaar, de ander maakt er geen tijd voor vrij. Ook de promotie van een boek vraagt om doorzettingsvermogen. Natuurlijk wordt niet alles zo succesvol als je hoopt. Er gaan dingen mislukken. Geef dan niet op, maar leer ervan … en doe het de volgende keer beter. Onthoud dat succes begint waar anderen ophouden.
Met deze ingrediënten en tools heb je alles wat nodig is om je boek goed in de markt te zetten.Op één ding na: kennis. Het is lastig om een boek succesvol te promoten als je niet (goed) weet hoe je het moet aanpakken. Wanneer begin je bijvoorbeeld met de promotie, hoe regel je aandacht in de media, wat mag allemaal wel en niet volgens de Wet op de vaste boekenprijs? Je zult de eerste niet zijn die teleurgesteld is door het uitblijven van resultaten omdat hij de promotie niet goed aanpakte.
Ik wens je veel succes!
Door: Jan Sinot