7 eigenschappen van succesvolle schrijvers
Hoe word je een succesvol schrijver? Over de belangrijkste eigenschappen die succesvolle ondernemers gemeen hebben, zijn al boeken volgeschreven. Maar welke karaktertrekken helpen je om met succes een boek te schrijven? Met de zeven in deze blog kom je een heel eind. Heb jij ze allemaal in huis?
Groots denken
“Begin met het eind voor ogen” schreef Stephen Covey in zijn bestseller De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (waarop de titel van deze blog is geïnspireerd). Zie je het al voor je, hoe jij over een jaar op een podium staat met jouw eigen boek in handen? Zie je al hoe mensen ademloos je verhaal aanhoren en even later in een lange rij voor je signeertafel staan?
Wie alleen denkt in beperkingen en onmogelijkheden, zal het niet ver schoppen. En waarschijnlijk nooit een boek op zijn naam hebben staan. Een groots doel voor ogen hebben is nodig om verder te komen en ook daadwerkelijk iets te bereiken.
Daadkrachtig zijn
Natuurlijk blijft het niet bij dromen, je doel zet je om in daden. Zonder daadkracht geen boek. Dus je gaat aan de slag! En nee, dat betekent niet: rennen naar je toetsenbord om het ene na het andere A4’tje vol te tikken. Je maakt eerst een plan, zet de kaders van je boek uit, zoals het thema, de doelgroep en de insteek. Je gaat brainstormen en mindmappen, net zolang tot je de blauwdruk van je boek hebt staan. En je vol overtuiging kunt zeggen: dit is wat ik de wereld wil vertellen.
Dan kun je helemaal los met schrijven. En daar komt de volgende eigenschap bij van pas.
Kunnen plannen
Een boek schrijf je niet in een weekend. Als je over een jaar daadwerkelijk op dat podium wilt staan met je boek, dan zul je daar heel wat schrijfuren in moeten steken. Hoe doe je dat naast het runnen van je bedrijf? Goed kunnen plannen en je aan je planning houden, is in dit stadium een heel handige eigenschap. Want als je weet dat je elke week drieduizend woorden van je manuscript klaar moet hebben om je doel te halen, dan zorg je dat je dat elke week haalt, no matter what.
Kritisch zijn
Staat de ruwe versie van je manuscript? Dan ga je het herschrijven. En daarbij mag je behoorlijk kritisch zijn. Waar ben je onduidelijk, waar loopt de tekst niet lekker, waar mist je verhaal enthousiasme en waar valt een lezer in slaap? Soms betekent het dat je tekstdelen moet schrappen die je er dolgraag in had willen hebben. Bedenk dan: als je het zelf niet doet, komen jouw kritische proeflezers er in de volgende ronde ongetwijfeld op terug.
Blijf ook in de daaropvolgende fases kritisch en neem bijvoorbeeld niet zomaar genoegen met de werktitel omdat je even geen betere weet voor je boek. En ga niet automatisch voor het eerste omslagvoorstel van de vormgever, als het volgens jou niet de juiste uitstraling heeft.
Ook als je via een uitgever je boek uitgeeft, heb je als schrijver nog voldoende zeggenschap over deze zaken. Blijf ook kritisch ten opzichte van je eigen beperkingen en luister naar advies van de experts.
Een belangrijke kanttekening voor de perfectionisten onder ons: draaf hierbij niet te ver door. Maak een afweging tussen jouw hoge kwaliteitseisen en de praktische haalbaarheid daarvan. Uiteindelijk moet dat boek er komen.
Deadlinebestendig zijn
Wanneer de publicatiedatum van je boek nadert, komt er nog heel wat op je af. Schiet jij in de stress van strakke deadlines? Of geeft deadlinedruk je juist vleugels? Dat laatste is natuurlijk het handigst in dit stadium. Schouders eronder en ga ervoor!
Volhardend zijn
Succes bereik je niet zomaar, het vraagt volharding. Niet alleen tijdens het schrijven, maar veel meer nog als je boek al verschenen is. Want hoe zorg je voor goede verkoopcijfers? Door continu en waar je maar kunt je boek te promoten. Op zo veel mogelijk manieren, via zo veel mogelijk kanalen. Hoe creatiever, hoe beter.
Flexibel zijn
Succes is er in soorten en maten. Welke maatstaf hanteer jij? Had je voor ogen dat je binnen een jaar tienduizend boeken zou verkopen en is dat niet gelukt? Kijk wat je allemaal wel voor elkaar hebt gekregen: positieve recensies, een radio-optreden, een flink gegroeid klantenbestand én een waardevol netwerk. Allemaal dankzij je boek!
We horen het zo vaak van schrijvers: dankzij hun boek kwamen er veel onverwachte mogelijkheden op hun pad, die ze vooraf nooit hadden bedacht. Houd dus niet al te rigide vast aan die droom waarmee het allemaal begon, maar geniet van ál je successen, in welke vorm ook.
Door: Suzanna van der Laan