15 redenen om een boek te schrijven
Vraag twintig mensen op straat of ze een boek willen schrijven. Grote kans dat minstens één of twee van hen met ja antwoorden. Toch komt het er bij veel wannabe-auteurs nooit van. Dat is jammer, want er zijn legio redenen om dat boek juist wel te schrijven. Wat dacht je van deze vijftien?
Een boek versterkt je reputatie
Een boek maakt je tot expert in je vakgebied en vergroot je geloofwaardigheid. Je kunt zelf wel zeggen dat je goed bent, een boek bewijst het. Weet je er een bestseller van te maken, dan geeft dat nog eens extra status.
Je wilt je sprekerscarrière een boost geven
Met een boek op je naam stijgt de waarde van je lezingen. Was je eerst misschien tevreden met € 500 voor een lezing, mensen met een expertstatus vragen vlot enkele duizenden euro’s voor hun bijdrage. Reken ook op meer publiek.
Je boodschap ‘moet eruit’
Je hebt iets te vertellen en dat moet de wereld weten. Je hebt vernieuwende ideeën, iets belangrijks ontdekt wat je met anderen wilt delen, of gewoon de behoefte om jezelf te uiten.
Je wilt meer klanten
Een eigen boek is een prachtig laagdrempelig product waarmee je potentiële klanten interesseert voor je overige (duurdere) producten en diensten. Maak het dus onderdeel van je marketingmix. Zie het schrijven van een boek als omzetgroei op de langere termijn.
Het is leuk!
Schrijven is een boeiend, creatief proces. Voor velen is dat alleen al voldoende om aan een boek te beginnen. Anderen ontdekken gaandeweg hoe leuk het is om te ‘spelen met taal’. Auteur Harry van de Pol zegt hierover in onze BoekenBusiness-etalage: “Schrijven is creatiever dan ik dacht. Het is niet een kwestie van opschrijven wat je denkt te weten, maar onderweg ontstaan nieuwe dingen. Voor mij als trainer een heel mooie manier om mezelf – en nieuw materiaal – te ontwikkelen.
Je wilt anderen helpen
Een mooie reden om een boek te schrijven: anderen helpen. Dit kan een how to-boek zijn waarin je de lezer stapsgewijs naar een gewenst resultaat leidt. Maar bijvoorbeeld ook een boek waarmee je lotgenoten steun en troost biedt.
Je wilt snel een groot publiek bereiken
Je verhaal vertellen op netwerkborrels en verjaardagen is leuk. Maar schrijf je een boek, dan bereik je veel sneller veel meer mensen met jouw boodschap.
Een boek opent deuren
Je kunt het zo gek en handig niet verzinnen of het kan op je pad komen door het schrijven van een boek. Een paar voorbeelden uit onze dagelijkse boekenpraktijk: twee universitaire studies tegelijk volgen (terwijl dat volgens de regels niet kon), uitgenodigd worden om in een vakjury plaats te nemen, gastcolleges te geven aan de universiteit of mee te schrijven aan het boek van een bekende Nederlander.
Je wilt er geld mee verdienen
Het grootste voordeel van een eigen boek is doorgaans de spin-off. Toch kun je ook aan de verkoop van je boek al verdienen, zeker als je een bestseller schrijft. Een kwalitatief goed boek laat bovendien zien dat je een bekwaam schrijver bent. Dus ook artikelen aan de media verkopen wordt er makkelijker door.
Een boek is het perfecte visitekaartje
Bedenk eens hoe dat voelt: een belangrijke, potentiële klant niet een gewoon visitekaartje geven, maar een door jou geschreven boek. Zeker weten dat hij je niet meteen vergeet. En je hebt een goede reden om na een paar weken nog eens te bellen: “Wat vond je van mijn boek?”
Een boek is prachtig cursusmateriaal
Geef je workshops of trainingen? Een inhoudelijk goed boek, geheel volgens jouw visie, is een waardevolle aanvulling.
Je hebt ‘tijd over’
Zit je zonder werk en wil je je tijd nuttig besteden? Dan is het schrijven van een boek een prima optie. Ben je pas gestart als ondernemer en is je agenda nog niet volgeboekt met opdrachten? Grijp de gelegenheid dan aan en schrijf een boek dat je business versterkt. Je hoeft dan later niet meer zelf achter klanten aan, ze komen naar jou toe.
Schrijven helpt bij het verwerken van nare dingen
Zeker de dagboekschrijvers onder ons zullen het beamen: schrijven kan helpen bij het verwerken van vervelende gebeurtenissen. Er is dan ook niets mis mee om de ellende van je af te schrijven in een boek. Wil je een groot publiek bereiken? Verlies dan de (behoeften van de) lezer niet uit het oog.
De inhoud van je boek ligt al op een presenteerblaadje klaar
Heb je een goed gelezen blog? Geef je lezingen, cursussen of webinars die eenvoudig zijn om te zetten naar een boek? Dan is het maar een kleine stap naar een boek met jouw naam erop.
Je wilt opgemerkt worden door de pers
Schrijf je een boek, dan word je ineens een stuk interessanter voor de media. Het is een manier om binnen te komen bij kranten of tv-programma’s die anders nooit over jou of je bedrijf zouden schrijven. Deze publiciteit is niet alleen gratis, maar ook bijzonder waardevol. Zeg jij zelf iets positiefs over je bedrijf, dan is het reclame. Doet de pers het, dan is het waar.
Door: Janneke Sinot
Natuurlijk is deze lijst met redenen niet uitputtend. Heb je aanvulling, bijvoorbeeld uit eigen ervaring? Dan vinden we het leuk als je deze deelt in het opmerkingenveld hieronder.