10 tips voor een goede, commerciële boekcover

Je wilt een boek dat een goed visitekaartje is voor je bedrijf. En dat ook nog eens goed verkoopt. Dan heb je een professioneel vormgegeven boekomslag nodig. Jan de Boer, van het Amsterdamse ontwerpbureau Studio Jan de Boer, weet als geen ander hoe je succesvolle, commerciële covers ontwerpt. Hij deelt tien waardevolle tips met je.

1. Pruts niet zelf een omslag in elkaar

“Ga niet zelf wat zitten aanklooien. Luister naar mensen die er verstand van hebben. Dat je een boek geschreven hebt, is al heel wat. Denk niet dat je ook nog zelf een omslag kunt maken.”

 

2. Bedenk een goede titel

“De titel moet helder zijn, zodat het boek zichzelf verkoopt. Zelf houd ik het meest van titels die uit één of maar een paar woorden bestaan. To the point dus. En hij moet lekker klinken, zodat je hem makkelijk onthoudt. Een titel moet kort en krachtig zijn, het moet niet nodig zijn hem nog eens overdreven te illustreren.” 

3. Verdiep je in de koper

“Denk – samen met de ontwerper – na over wat je als auteur wilt vertellen. Op welke doelgroep richt jij je? Wat voor type mens koopt dit boek? Is je lezer lid van de VARA of de VPRO? Kijkt hij naar voetbal of naar kunstschaatsen? Voor een goed coverontwerp moet je jezelf heel erg verdiepen in de ontvangende partij.”

 

4. Maak (meteen) duidelijk waar het boek over gaat

 “Een potentiële koper moet, als hij door de boekhandel loopt, op 5 meter afstand kunnen zien of het boek wat voor hem is. Intuïtief moet het plaatje kloppen. Hij moet meteen zien en voelen in welke kind of business het boek thuishoort.”

5. Beperk je tot de kern van je boodschap

“Een valkuil voor auteurs is dat ze het onderwerp van hun boek te uitputtend willen uitleggen op het omslag. Een illustratie is ondersteuning, meer niet. Het moet de kern zijn van wat je wilt zeggen.”

 

6. Kies een tijdloze typografie

“Veel zakelijke boeken bestaan twee jaar en worden dan door een nieuwe trend ingehaald. Geef je boek een tijdloze typografie mee, zodat het eruitziet alsof het wel even mee kan. Modieus willen zijn in omslagen is – uitzonderingen daargelaten – geen goed idee.”

7. Schrap je bedrijfslogo

“Heel wat ondernemers die een boek schrijven, willen hun bedrijfslogo op de cover. Niet doen! Wil je het per se opnemen, zet het dan op pagina 4 of 5 van het binnenwerk.”

8. Vergeet de achterkant niet

 

“Bij heel wat businessboeken is de achterkant een vergeten gebied. Dat is jammer en een gemiste kans. Laat het achterplat een verlengstuk zijn van het voorplat, bijvoorbeeld met een doorlopend beeld. Zorg voor een goed leesbare tekst en liefst een mooi, groot auteursportret. Een boek is pas aantrekkelijk als ook de rug en achterkant verzorgd zijn.”

9. Wees niet te braaf

“Of je nu een typografisch ontwerp kiest, of een omslag waarin beeld verwerkt is, belangrijk is dat de cover één geheel is. Bij fictie kun je heel mooie, esthetische ontwerpen maken. Bij zakelijke boeken mag je rustig een vuistslag uitdelen. Wees niet te braaf, zet de boel gerust op scherp.”

10. Straal succes uit

“Laat zien dat je als auteur echt iemand bent. Zet bijvoorbeeld je naam groot op het omslag, alsof je al meerdere bestsellers hebt geschreven. Of kies een gouden letter voor de auteursnaam. Het zijn stomme dingen, maar ze kunnen helpen. Voor Bertram+de Leeuw ontwerpen wij covers voor zakelijke klanten, die we echt als goeroes neerzetten. We overdrijven dat een beetje, maken het iconisch, alsof zo’n man elke week een workshop geeft. Als auteur van een zakelijk boek wil je succes uitstralen.”

In de marketingwereld hoor je nog wel eens dat boeken met zwarte, witte, groene of bruine covers niet verkopen. Daar is Jan de Boer het niet mee eens: “Met een goed idee kun je elke kleur verkoopbaar maken.” Voor auteurs van e-books heeft hij nog een specifieke tip: “Deze covers worden vaak klein afgebeeld. Houd daar rekening mee in het ontwerp en zorg dat ze ook dan hun werk nog doen.”

Door: Janneke Sinot