10 misvattingen over boekpromotie

Wie een boek schrijft, wil ook dat het gelezen wordt. En dus zoek je als auteur de publiciteit op. Voorkom dat je in deze valkuilen trapt: 10 misvattingen over boekpromotie.

1. Een goed boek verkoopt zichzelf

Dat zou wel heel makkelijk zijn, maar zo werkt het vrijwel nooit. Promotie is noodzakelijk om zo veel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van het bestaan van je boek en om ze ervoor te interesseren. Hoe meer je je boek promoot, hoe meer je in de regel verkoopt.

2. De uitgever regelt alles

Wanneer je boek verschijnt bij een reguliere uitgever, doet die ongetwijfeld ook het een en ander aan promotie. Toch is het nodig dat ook jij als schrijver actief je boek promoot. Dat je online en offline je gezicht laat zien en toegankelijk bent voor lezers. Dat je actuele zaken aangrijpt om je expertise te tonen. En dat je met de uitgever meedenkt in wat hij nog voor jou en je boek kan doen.

3. De sociale media heb ik niet nodig

Je kunt vinden wat je wilt van de sociale media, maar als schrijver kun je er niet langer omheen. Niets doen met sociale media is een grote, gemiste promotiekans. Natuurlijk zijn de effecten ervan niet altijd direct meetbaar, maar het is een waardevolle aanvulling op en ondersteuning van je andere (zakelijke) activiteiten.

4. Het gaat om mijn boek, niet om mij

Bescheidenheid siert de mens, maar als schrijver kom je daar niet ver mee. Voor de meeste media is het verhaal van de schrijver minstens zo interessant als het boek zelf. Ook lezers voelen zich sneller betrokken bij een boek als ze ook de schrijver leren kennen. Dus laat zien wie je bent en wat jouw eigen verhaal is.

5. Ieder medium heeft interesse in mijn boek

Je boek gaat verschijnen en je persbericht is verstuurd. Maar dan blijft het stil… Lukraak persberichten versturen heeft vaak weinig effect. Veel effectiever is het om heel gericht een aantal media te benaderen en duidelijk te maken waarom jouw boek en jouw verhaal interessant zijn juist voor hun publiek. Denk aan lokale en regionale bladen, vakbladen en vakgerelateerde websites, maar ook specifieke radio- en tv-programma’s. Overigens laten media zich graag door elkaar inspireren. Dus als je eenmaal publiciteit hebt, rolt het ‘mediaballetje’ vaak vanzelf verder. Sta je vandaag met je boek in de Volkskrant? Kijk dan niet raar op als morgen radio 2 aan de lijn hangt.

6. Ik heb zo’n interessant verhaal, ik kom bij Pauw & Witteman én bij De wereld draait door

Media gebruiken elkaar dan wel als inspiratiebron, ze willen allemaal een uniek verhaal brengen. Daarbij kijken ze vooral naar hun directe concurrenten. Ben je geïnterviewd voor Margriet? Kleine kans dat Libelle dan nog interesse heeft. Was je te gast in Spijkers met koppen? Dan kiest Cappuccino deze week voor een andere gast. Zelfs de grootste hotemetoot komt in principe niet aan tafel bij Pauw & Witteman én De wereld draait door.

7. Als ik maar aandacht krijg bij de lancering

Maandenlang werk je toe naar dat ene moment: de lancering van je boek. Maar waak ervoor om al je kruit te verschieten bij het verschijnen. Een flinke buzz creëren rond je boek is heel effectief, maar bedenk van tevoren ook welke acties je nog kunt uitvoeren enkele maanden na verschijnen.

8. Als de inhoud maar goed is

Als schrijver ben je geneigd je vooral te richten op de inhoud van je boek. Maar bedenk dat een lezer eerst de buitenkant van je boek ziet. Die speelt dan ook een belangrijke rol in zijn aankoopbeslissing. Denk daarom goed na hoe jij je boek straks presenteert aan de lezer. Zorg voor een pakkende titel, een aantrekkelijk omslag en een boeiende flaptekst.

9. Als de buitenkant maar goed is

Al verkoop je je boek in eerste instantie vooral op de ‘verpakking’, als de inhoud vervolgens tegenvalt is ook dat niet bevorderlijk voor de verkoop. Denk alleen al aan de reactiemogelijkheid bij je boek in de online boekhandels. Als meerdere lezers negatieve recensies plaatsen, weerhoudt dat potentiële kopers er zeker van je boek aan te schaffen.

10. Korting geven, dat is de truc

Het ligt zo voor de hand als je een product wilt verkopen: korting geven. Maar met een boek mag dat zomaar niet. We kennen in Nederland namelijk de Wet op de vaste boekenprijs. Het geven van korting op boeken is aan strenge regels gebonden. Zorg dat je ze kent voordat je gaat stunten.

Door: Suzanna van der Laan